Marc Wasterlain

Marc Wasterlain

Marc Wasterlain wordt geboren op 29 juni 1946 in Erquelinnes.

Het stripvirus krijgt hem al snel te pakken. Hij verlaat de kunstacademie van Bergen om een stripcursus te gaan volgen aan de C.A.D. in Brussel.

Na twee jaar haalt hij zijn diploma en begint te werken bij Dino Attanasio, de tekenaar van "Johnny Goodbye". Hij bekwaamt zich in de decors en het inkten van "Ton en Tinneke" en meldt zich vervolgens in 1966 bij studio Peyo. Daar tekent hij de Smurfen, werkt mee aan een Steven Sterk en vervaardigt voor deze held ook de decors in Lady Adel Fine. In 1972 illustreert hij, in Robbedoes, "De Poussyclopedie", naar teksten van Yvan Delporte en een personage van Peyo.

Het stripweekblad Kuifje publiceert in 1971 zijn "Bob Moon et Titania", 2 humoristische SF-personages, en het buitengewoon poëtische "Monsieur Bonhomme". Wasterlain eigent zich met deze verhalen een persoonlijke stijl toe waarin een bijzondere mengeling van humor en fantasy de boventoon voeren. Zijn "Lapomme" verschijnt in het kortstondige Achille Talon Magazine.

In 1975 creëert Wasterlain voor dat andere grote stripmagazine, Robbedoes, de innemende "Dokter Zwitser". De avonturen van dit personage, een mengeling van poëzie, fantasie en magie worden al snel bij uitgeverij Dupuis in album uitgebracht. Deze reeks combineert de poëtische gril met de pure grap, het fantastische avontuur met de menselijke problemen, de ongebreidelde dieren-SF met het middeleeuwse rollenspel en getuigt zo van de persoonlijke zoektocht van de tekenaar en kunstenaar die Marc Wasterlain intussen is geworden. De reeks stopt in 1990 maar vindt een tweede adem vanaf 1995 bij uitgeverij Casterman. Wasterlain richt zich nu meer op de sprookjesachtige kant, met personages die tot de mythologie van de kindertijd behoren. Een thema dat ook opnieuw wordt aangesproken voor het knotsgekke en van spanning en avontuur bol staande album 'De lieveheersbeestjes', dat eind augustus 2010 op de Arcadia-lezer wordt losgelaten. Maar ook 2011 dient zich aan als een uitstekend Dokter Zwitser-jaar: 'de betoverde pompoenen', een album voorzien voor september 2011, staat garant voor een meeslepende tocht doorheen de fantasierijke wereld van Marc Wasterlain.

Wasterlain staat echter borg voor heel wat meer dan alleen maar de fantastische belevenissen van Dokter Zwitser. Hij lanceert hij in 1982 het personage van de journaliste "Sarah Spits", in een meer realistische stijl, met rijke verhaallijnen. Sarah is meer sympathiek dan sexy en staat dichter bij de actualiteit. Ze is een personage van vlees en bloed, omringd door vriend en vijand maar altijd betrokken bij ingewikkelde avonturen die ze zonder kleerscheuren doormaakt.

Wasterlain is niet alleen een begenadigd tekenaar; hij heeft ook scenario's geschreven voor Walthéry (in de serie "Natasja", waarvoor hij ook decors heeft getekend), Piroton ("Jess Long") en MiTacq ("De Beverpatroelje"). Verder publiceerde hij de humoristische serie "Gill et Georges" in Okapi in 1985 en zagen drie albums met grappen rond de mensachtige hond "Honnieponnie" het levenslicht bij Marsu-Productions vanaf 1990.